De Sint hoeft steeds minder op zijn hoede te zijn voor gladde daken. Het is in de periode dat Sinterklaas in het land is veel minder koud geworden. In vergelijking met het begin van de vorige eeuw is het aantal vorstdagen dat Sinterklaas meemaakt gehalveerd.
Dit is gebleken uit een analyse die FutureWater heeft uitgevoerd op basis van de temperatuursgegevens van het KNMI in De Bilt. Van de drie weken voorafgaand aan 5 december is het aantal nachten bepaald waarop de temperatuur onder het vriespunt komt. De resultaten laten zien dat deze eeuw gemiddeld 4 dagen met vorst voorkwamen in de drie weken dat Sinterklaas in het land was. Begin vorige eeuw waren dit gemiddeld nog bijna 10 dagen. Ook dit jaar heeft de Sint weinig last gehad van vorst op de daken.
“De resultaten laten duidelijk zien dat klimaatverandering aantoonbaar optreedt”, aldus Johannes Hunink, onderzoeker bij FutureWater in Wageningen. De laatste tijd zijn er een aantal berichten verschenen waar het optreden van klimaatverandering in twijfel wordt getrokken. “Onze analyses laten opnieuw zien dat het klimaat echt al veranderd is”, aldus Hunink. Andere onderzoeken door FutureWater laten zien dat in sommige gevallen klimaatverandering kansen biedt, maar dat vooral in nu al droge en warme gebieden zoals Zuid-Europa en Afrika de situatie zorgwekkend is.
FutureWater gebruikt veelvuldig weersgegevens en klimaatvoorspellingen voor hun advies en onderzoek op het gebied van waterbeheer. De onderzoeksorganisatie verbindt wetenschappelijk onderzoek met praktische oplossingen voor waterbeheerders in Nederland, Spanje en elders in de wereld.