Het Interregionale Technische Platform voor Waterschaarste (iRTP-WS), geleid door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties, heeft als doel om de kloof tussen praktijk en innovatie te overbruggen om transformatieve veranderingen in water-, land- en landbouwbeheer te stimuleren, vooral in het licht van klimaatverandering. De focus ligt op het verbeteren van de paraatheid van systemen voor water-, voedsel- en klimaatuitdagingen door middel van beter bestuur, capaciteitsopbouw en e-learning.

Voor 2024-2025 richt het werkplan zich op “Geïntegreerde Wateroplossingen: Navigeren door Klimaatverandering en Water-Energie-Voedsel-Ecosysteem (WEFE) Nexus Dynamiek.” Het FAO Regionale Kantoor voor Azië en de Stille Oceaan leidt Strategische Prioriteit 1: Nexus Denken, waarbij cross-sectorale en inclusieve besluitvorming wordt bevorderd om hulpbronnen optimaal te benutten en duurzame WEFE-gebaseerde oplossingen te implementeren.

Om besluitvorming op basis van de nexus-benadering te ondersteunen, ontwikkelt de FAO, in samenwerking met FutureWater, een tool die gebruik maakt van Water Accounting-gegevens om toegankelijke inzichten in WEFE-dynamiek te bieden. Deze tool zal WEAP en de bijbehorende API integreren in een Excel-omgeving, waardoor scenarioanalyses voor zowel projecties als interventies worden gestroomlijnd. Door de krachten van beide platforms te combineren, biedt het een intuïtieve, gestandaardiseerde en collaboratieve benadering van Water Accounting, wat bijdraagt aan een meer geharmoniseerd besluitvormingskader.

The GEF / UNDP / ASEAN Project on Reducing Pollution and Preserving Environmental Flows in the East Asian Seas through the Implementation of Integrated River Basin Management (IRBM) in the ASEAN Countries is a 5-year project (2023-2027) with the goal of establishing functional IRBM mechanisms in seven priority river basins / sub-basins / watersheds in six ASEAN Member States, to reduce pollution, sustain freshwater environmental flows and adapt to climate change vulnerabilities. The Project is designed to improve governance and management arrangements in IRBM and accelerate the required changes in the six AMS in support of national priorities, objectives and commitments to global sustainable development targets using the Source to Sea (S2S) framework. The PEMSEA Resource Facility (PRF), which serves as the Project Implementing Partner, hosts the Regional Project Management Unit (RPMU). It works in collaboration with National and Local Government Partners and River Basin Organizations.

Component 1 of the Project focuses on the conduct of a baseline assessment of the S2S management continuum with a targeted outcome of improving understanding of governance, socioeconomic, ecological conditions, gaps and needs of priority river basins / sub-basins and coastal areas. This will be achieved through the establishment of the State of River Basin (SORB) reporting system to consolidate information coming from administrative, social, economic and environmental sectors. As an input to the SORB baseline reporting, it is required to complete a comprehensive assessment of competing uses and users of water as a consequence of existing and future water uses and their implications on the water / energy / food / ecosystem (WEFE) security nexus in the priority river basins.

FutureWater is providing this assessment of the WEFE security nexus through review of existing knowledge and literature, stakeholder consultations, as well as tailoring and applying its REWEFe toolkit for nexus analysis to seven river basins in six countries of Southeast Asia: Cambodia, Indonesia, Lao PDR, Malaysia, Philippines and Viet Nam.

In de afgelopen decennia is efficiënt waterbeheer een belangrijk onderdeel geweest van het waterbeleid van de EU. Dit onderwerp krijgt hernieuwde aandacht in de herziene EU-aanpassingsstrategie van 2021, waarin de noodzaak van een kennisgestuurde benadering van waterbesparende technologieën en instrumenten, zoals efficiënte toewijzing van watervoorraden, wordt benadrukt. Het speciale IPCC-rapport over oceanen en de cryosfeer in een veranderend klimaat (2019) wijst op de combinatie van waterbeheer en klimaatrisico’s als potentiële oorzaken van spanningen over schaarse watervoorraden binnen en over landsgrenzen heen, met name bij concurrerende vraag tussen waterkracht en irrigatie in grensoverschrijdende gletsjer- en sneeuwgevoede stroomgebieden in Centraal-Azië.

De innovatieve aanpak van WE-ACT bestaat uit twee complementaire innovatieacties: de eerste is de ontwikkeling van een gegevensketen voor een betrouwbaar waterinformatiesysteem, dat op zijn beurt de tweede mogelijk maakt, namelijk het ontwerp en de uitrol van een beslissingsondersteunend systeem (DSS) voor de toewijzing van watervoorraden. De gegevensketen voor het betrouwbare waterinformatiesysteem bestaat uit realtime in-situ hydrometeorologische en glaciologische monitoringtechnologie, modellering van het watersysteem (inclusief modellering van wateraanbod en -vraag en watervoetafdrukanalyses) en gletsjermassabalans, datawarehousetechnologie en machine learning.

De uitrol van het DSS voor klimaatrisicogestuurde toewijzing van watervoorraden bestaat uit analyses van belanghebbenden en instellingen, methoden voor waardebepaling van water, de opzet van het waterinformatiesysteem om een gebruiksvriendelijke interface mogelijk te maken, ontwikkeling van gebruiksscenario’s voor watertoewijzing en feedback over watergebruik via nationale beleidsdialogen.

Het werk van FutureWater binnen de WE-ACT-studie zal zich richten op het inschatten van de waterbehoefte en watervoetafdrukken van de verschillende gebruikers en activiteiten binnen het Syr Darya-stroomgebied. Daarom zullen de effecten van watertoewijzing op watervoetafdrukken, onvervulde watervraag en schendingen van milieustromen worden geëvalueerd met behulp van een reeks hydrologische modellen, zoals SPHY en Water Allocation-modellen (WEAP). Dit zal worden gedaan voor zowel de huidige situatie als toekomstige scenario’s.

Voor meer informatie kunt u de WE-ACT projectwebsite bezoeken.

De mediterrane regio staat voor groeiende uitdagingen om de voedsel- en watervoorziening te waarborgen, aangezien landen te maken krijgen met een toenemende vraag en een afnemende beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen. De nexus-benadering is gericht op het beheren en benutten van synergieën tussen sectoren door middel van efficiënt en geïntegreerd beheer van de Water-, Energie-, Voedsel- en Ecosystemen-nexus (WEFE).

De doelstellingen van BONEX zijn het bieden van praktische en aangepaste hulpmiddelen, het onderzoeken van concrete en contextspecifieke technologische innovaties, het verbeteren van beleid en governance en het vergemakkelijken van de praktische implementatie van de WEFE-nexus, waarbij sociale, economische en ecologische afwegingen in balans worden gebracht.

Het project heeft als doel een nieuw, transdisciplinair diagnostisch WEFE-bridging framework te ontwikkelen, dat methoden op een contextspecifieke manier combineert en verder gaat dan disciplinaire silo’s. De diagnostische hulpmiddelen ter ondersteuning van dit framework zullen worden ontwikkeld en getest in zeven geselecteerde demonstratieprojecten in de regio, waarin innovatieve technologieën worden gepilot (zoals agrivoltaïsche systemen en systemen voor hergebruik van afvalwater).

Als resultaat zal BONEX beleidsmakers en praktijkmensen voorzien van een interactief besluitvormingsinstrument om afwegingen, synergieën en nexus-oplossingsbenaderingen op een transdisciplinaire manier te evalueren. Bovendien zal het waardevolle ervaringen opleveren met het op maat maken van innovatieve WEFE-nexus technologieën, wat nieuwe zakelijke kansen biedt. De WEFE-nexusbenadering is noodzakelijk om duurzame agrovoedselsystemen te implementeren en ecosystemen te behouden.

Binnen BONEX zal FutureWater actief bijdragen aan het pakket van diagnostische hulpmiddelen. Een eenvoudige waterboekhoudtool (REWAS) zal worden gebruikt om te evalueren of met innovatieve technologieën ‘echte waterbesparingen’ worden gerealiseerd. De waterboekhoudtool evalueert waterstromen op veldniveau en op schaal van irrigatiedistricten en bepaalt of er daadwerkelijk ‘echte besparingen’ worden behaald. De tool houdt ook rekening met voedselproductie (opbrengst van gewassen) en zal componenten introduceren voor het evalueren van energie- en waterkwaliteitsaspecten om de WEFE-nexusaspecten aan te vullen. De zeven demonstratieprojecten zullen worden gebruikt om deze waterboekhoudtool te demonstreren en iteratief te ontwikkelen. Een hydrologische analyse zal worden uitgevoerd op geselecteerde locaties om ook de impact op stroomgebiedschaal te evalueren. Uiteindelijk zullen de resultaten van deze analyses worden vertaald naar beleidsimplicaties en bijdragen aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Dit project maakt deel uit van het PRIMA-programma, ondersteund door de Europese Unie.

The time that water challenges could be addressed in isolation has past. Trends as population growth and economic development are increasing the demand for water, food, and energy. In addition the impact of climate change will have huge consequences on water and food availability. If we fail to move to a more sustainable use of our natural resources the social and economic consequences will be enormous.

It is clear that there is no place in our interlinked world for isolated solutions aimed at just one sector. If the world is going to reduce hunger and eradicate poverty in a sustainable way we have to achieve security for water, food and energy simultaneously. In such an effort water will be the medium by which we should address this nexus.

NEXUS

This widening water agenda requires an approach addressing issues between sectors, countries, regions, and stakeholders where it is important to identify and name the most important barriers and obstacles and to exploit opportunities. Such a new water agenda must involve the private sector under governmental set principles to ensure a green economy where water will play the interlinked topic.