Het SOS-Water Project probeert de grenzen aan te geven waarbinnen de capaciteit van de aarde om levensondersteunende systemen voor de mensheid te leveren niet in gevaar komt en de capaciteit van de mensheid om zich aan te passen aan milieuveranderingen niet overbelast raakt. Het overschrijden van dergelijke drempels of omslagpunten in het complexe aardsysteem kan leiden tot abrupte en onomkeerbare ecologische veranderingen. Om in de toekomst een betrouwbare en voldoende watervoorziening voor mensen en ecosystemen te garanderen, is het daarom essentieel om een SOS te definiëren voor mondiale watervoorraden onder veranderende omstandigheden. Tegelijkertijd is het voor praktische besluitvorming cruciaal dat een consistent kader en indicatorenset kan worden toegepast op verschillende ruimtelijke schalen en voor verschillende stroomgebieden. Het SOS-Water project heeft als doel een raamwerk te ontwikkelen voor holistische beoordeling van waterbronnen dat aan deze eisen voldoet.
Watervoorraden over de hele wereld staan onder toenemende druk. Onder andere factoren zoals klimaatverandering, stijgende vraag naar voedsel en energie, en verbeterende levensstandaarden hebben geleid tot een zesvoudige toename in wereldwijde wateronttrekkingen in de afgelopen eeuw, met aanzienlijke gevolgen voor de waterkwaliteit en -beschikbaarheid, de gezondheid van ecosystemen, biodiversiteit en sociale stabiliteit.
Door watermodellen te verbeteren en te koppelen aan modellen uit sectoren zoals landbouw en energie, biodiversiteit of sedimenttransport, streeft het SOS-Water-project ernaar de basis te leggen voor een holistisch beoordelingskader voor watervoorraden op verschillende ruimtelijke schalen. Gebaseerd op vijf casestudies van stroomgebieden in Europa en Vietnam – het stroomgebied van de Júcar in Spanje, de regio van de Boven-Donau, de delta’s van de Donau en Rijn, en het stroomgebied van de Mekong – zal een interdisciplinair team van onderzoekers van tien instellingen uit acht landen een multidimensionaal SOS voor water ontwikkelen. Dit kader zal de beoordeling van terugkoppelingen en afwegingen tussen verschillende dimensies van het watersysteem mogelijk maken en helpen bij het aanpakken van dringende mondiale, regionale en lokale uitdagingen.
Naast het verder ontwikkelen van geavanceerde watersysteemmodellen, zal het project een uitgebreide set indicatoren ontwikkelen om de milieukundige, sociale en economische prestaties van watersystemen te beoordelen en te monitoren. De deelnemende onderzoekers zullen samenwerken met regionale en lokale autoriteiten, vertegenwoordigers van watergebruikers, niet-gouvernementele organisaties en burgers om toekomstscenario’s en waterbeheerroutes gezamenlijk te creëren. Door de waterplanning op verschillende niveaus te stroomlijnen, kan worden gegarandeerd dat de watertoewijzing tussen samenlevingen, economieën en ecosystemen economisch efficiënt, sociaal rechtvaardig en veerkrachtig tegen schokken zal zijn.
In samenwerking met projectleider IIASA en partners zoals Universiteit Utrecht en EAWAG, is FutureWater verantwoordelijk voor verschillende taken binnen het werkpakket dat erop gericht is de bestaande technologieën voor aardobservatie te verbeteren om de prestaties van watersystemen te monitoren. Nieuwe toepassingen zullen worden ontwikkeld en getest in de context van de SOS-Water-casestudies van de stroomgebieden van de Mekong en Júcar.
Voor meer informatie over het project kunt u de officiële website bezoeken.
Gerelateerde publicaties
2024 - Technical report
Satellite-based Water Productivity of dominant croplands in the Jucar River Basin (Spain) by local implementation of WaPOR algorithm
Fernández-Rodríguez, A., S. Contreras, G. Simons