Het algemene doel van het WE-ACT-project is het demonstreren van een beslissingsondersteunend systeem (DSS) voor watertoewijzing in een grensoverschrijdende rivier in Centraal-Azië, om gedeelde voordelen te vergroten en de aanpassing van waterbeheer en -planning aan klimaatverandering te bevorderen.

In de afgelopen decennia is efficiënt waterbeheer een belangrijk onderdeel geweest van het waterbeleid van de EU. Dit onderwerp krijgt hernieuwde aandacht in de herziene EU-aanpassingsstrategie van 2021, waarin de noodzaak van een kennisgestuurde benadering van waterbesparende technologieën en instrumenten, zoals efficiënte toewijzing van watervoorraden, wordt benadrukt. Het speciale IPCC-rapport over oceanen en de cryosfeer in een veranderend klimaat (2019) wijst op de combinatie van waterbeheer en klimaatrisico’s als potentiële oorzaken van spanningen over schaarse watervoorraden binnen en over landsgrenzen heen, met name bij concurrerende vraag tussen waterkracht en irrigatie in grensoverschrijdende gletsjer- en sneeuwgevoede stroomgebieden in Centraal-Azië.

De innovatieve aanpak van WE-ACT bestaat uit twee complementaire innovatieacties: de eerste is de ontwikkeling van een gegevensketen voor een betrouwbaar waterinformatiesysteem, dat op zijn beurt de tweede mogelijk maakt, namelijk het ontwerp en de uitrol van een beslissingsondersteunend systeem (DSS) voor de toewijzing van watervoorraden. De gegevensketen voor het betrouwbare waterinformatiesysteem bestaat uit realtime in-situ hydrometeorologische en glaciologische monitoringtechnologie, modellering van het watersysteem (inclusief modellering van wateraanbod en -vraag en watervoetafdrukanalyses) en gletsjermassabalans, datawarehousetechnologie en machine learning.

De uitrol van het DSS voor klimaatrisicogestuurde toewijzing van watervoorraden bestaat uit analyses van belanghebbenden en instellingen, methoden voor waardebepaling van water, de opzet van het waterinformatiesysteem om een gebruiksvriendelijke interface mogelijk te maken, ontwikkeling van gebruiksscenario’s voor watertoewijzing en feedback over watergebruik via nationale beleidsdialogen.

Het werk van FutureWater binnen de WE-ACT-studie zal zich richten op het inschatten van de waterbehoefte en watervoetafdrukken van de verschillende gebruikers en activiteiten binnen het Syr Darya-stroomgebied. Daarom zullen de effecten van watertoewijzing op watervoetafdrukken, onvervulde watervraag en schendingen van milieustromen worden geëvalueerd met behulp van een reeks hydrologische modellen, zoals SPHY en Water Allocation-modellen (WEAP). Dit zal worden gedaan voor zowel de huidige situatie als toekomstige scenario’s.

Voor meer informatie kunt u de WE-ACT projectwebsite bezoeken.